آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep

  •  » مطالب علمي
  •  » سر و صدا در محيط کار
  • سر و صدا، اپيدميولوژي و اثرات آن

    صدا
    در بين تمام آلاينده هاي شغلي سروصدا بيشترين ميزان انتشار را داشته و تقريبا در هر صنعتي وجود دارد . سروصدا نه تنها بروز بيماري ، بلکه سبب آزار برآشفتگي فرد نيز مي شود ، ايجاد  تداخل در مکالمات و ممانعت از سمع اصوات هشدار دهنده ، سبب بروز حوادث ناگوار و کاهش توليد مي گردد .
    به عنوان يکي از استرسهاي عمومي ، سروصدا زمينه را براي بروز مشکلات قلبي عروقي فراهم مي آورد ، مهمترين اثر آن در جهت ايجاد کاهش شنوايي در افراد در معرض مي باشد .
    عقيده بر آن است که کاهش سروصداي محيط در حدي که مانع بروز اثر سيستم شنوايي گردد ، از بروز ساير عوارض آن نيز جلوگيري مي نمايد .
     
    اپيدميولوژي
    حدود 1 الي 4 در صد جمعيت کشورهاي  توسعه يافته در معرض سطوح مخاطره آميز سروصدا مي باشند و اين به معني فقدان يا عدم کارايي برنامه هاي حفاظت از شنوايي يا HCP (Hearing Conservation Plograms  ) در اين کشورهاست .
    از مهمترين مشاغل در معرض خطر ، مي توان به کار با ماشين آلات صنعتي ، نساجي ، توليد چوب و الوار و کاغذ ، توليد تنباکو وچرم ، صنعت شيشه گري ، صنعت چاپ ، صنعت حمل و نقل و همچنين صنايع توليد فراورده هاي گوشتي همچون سوسيس و کالباس بدليل وجود کاترها که وظيفه مخلوط کردن مواد را دارند و اتاق هاي پوخت که با بخار گرم کار مي کنند اشاره نمود .
    تعداد افرادي که در صنعت در معرض سروصداي مخاطره آميز قرار دارند ، بسيار بيشتر از افرادي است که در معرض ساير عوامل مخاطره آميز شغلي قرار مي گيرند .
    افراد نه تنها در معرض سروصداي محيط کار خود قرار دارند بلکه در بسياري از فعاليتهاي غير شغلي مثل شکار ، موتور سواري ، گوش دادن موسيقي و غيره نيز در معرض سروصدا قرار دارند .
    از طرف ديگر ، عواملي مثل افزايش سن ، مصرف داروها و بيماري هاي مختلف نيز بر روي شنوايي تاثير مي گذارد و بدين ترتيب تعيين آنکه چه درصدي از کاهش شنوايي ناشي از محيط کار مي باشد را دشوارتر مي سازد .
     
    اثرات صدا
    اثرات صرو صدا داراي جنبه هاي مختلف مي باشد و در قسمت هاي مختلفي از بدن تاثر مي گذارد که در زير به آنها اشاره شده است :
    ·  يکي از آشکار و جدي ترين اثرات مواجه با سروصدا ، افت شنوايي Hearing loss است . تماس پياپي با صدا موجب آسيب عصب شنوايي شده و افت شنوايي عصبي خوانده مي شود .
    ·  اثرات بهداشتي و فيزيولوژيکي غير شنوايي صدا مانند اثرات عصبي روي فرد درون ريز ، اثرات روده اي معدي و ايمونولوژيکي ، خستگي ، سردرد و تحريک پذيري مي باشد .
    ·  Garcia ( 1993 ) به بررسي اثرات صدا و ارتباط با فشار خون در 806 کارگر پرداخت و افراد را برحسب کاهش شنوايي در فرکانس 4000 هرتز به دو گروه کاهش شنوايي بيش از 60 دسي بل و کمتر از 60 دسي بل تقسيم کرد ، در گروه اول ميانگين فشار خون بيشتر بود .
    ·  در اثرات صدا بر عملکرد شغلي گاوورن ( 1982 ) در اين زمينه 58 پژوهش را بررسي نمود 29 پژوهش کاهش عملکرد را گزارش کرده و 24 پژوهش هيچ اثر سوئي را نشان نداده ، در 7 پژوهش بهبود عملکرد شغلي و جود داشته است .
    ·  در اثرات صدا در بازدهي طبق تجربيات گريوالد با کاهش 5/14 در صدي سروصداي کارگاه بازدهي 8/8 درصد افزايش و همچنين اشتباه در ماشين نويس ها 29 درصد کاسته شده است .
    ·  طبق برآورد WHB سروصدا روزانه چهار ميليون دلار خسارت وارد مي آورد که به اشتباه شنيدن ، فشار ذهني و خستگي ناشي از صدا مربوط مي باشد .
    صوت بعنوان يک عامل زيان آور و بيماريزا مطرح مي باشد و موضوع پايشهاي زيست محيطي عوامل زيان آور در مواد قانوني 55 ، 92 ، 95 قانون کار و 88 و 95 قانون تامين اجتماعي مطرح مي باشد که به چند مورد از آنها در صفحه بعد اشاره شده است .
     
    صدا را مي توان از چند ديدگاه بررسي کرد :
    1-  ديدگاه ايمني : صداي بيش از 70 دسي بل مي تواند مشکل ايجاد نمايد . در يک کارگاه سروصداي حاصل از ماشين آلات مي تواند حاصل از يک ليفتراک را پنهان کند و در مکالمه ايجاد مزاحت نمايد .
    2-  ديدگاه آسايش : صدا مي تواند به عنوان يک عامل فشار انگيز محيطي عمل نمايد . لذا روي راندمان فکري و ذهني کارگران تاثير سوء بگذارد و روي بهره وري تاثير گذاشته و ضريب خطا را افزايش مي دهد .
    3-  ديدگاه بهداشتي : به طور کلي صدايي بي خطر شمرده مي شود که 90 درصد يا بيشتر افرادي که در معرض آن قرار دارند دچار اختلال شنوايي نشوند . افت شنوايي ناشي از سروصدا يک بيماري غير قابل برگشت و لاعلاج است که فقط با کمکهاي شنوايي مي توان به ميزان مختصري آن را صحت بخشيد .
     
    منبع : http://behdasht-herfei1388.blogfa.com/post-47.aspx