آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



سلامت 14 ميليون نفر در گرو احياي درياچه اروميه/ دولت گذشته حتي يک ريال هم هزينه نکرد
تاریخ ارسال : 1394/4/3

سلامت نيوز: عضو ستاد احياي درياچه اروميه از آزادسازي منابع جديد آب به اين درياچه در بهمن و اسفند ماه سال جاري خبر داد و گفت: تلاش ما در سالهاي ابتدايي احياي درياچه، تثبيت آن است.

مسعود تجريشي در گفت‌وگو با ايلنا در مورد وضعيت درياچه اروميه، اظهار کرد: در طي ساليان اخير هر سال حدود 40 سانتي‌متر تر از آب درياچه نسبت به سال پيش از آن افت داشت؛ اما امسال، بر اساس آماري که هفته گذشته گرفته شده است، تراز آب درياچه اروميه نسبت به سال گذشته، 6 سانتي‌متر کم شده‌است. همچنين اکنون سطح درياچه نزديک به 2000 کيلومتر مربع است و تا 2 ماه آينده نيز همانند سال گذشته مي‌شود.

وي با بيان اينکه تا اين لحظه منبع آب جديدي به درياچه وارد نشده است، ادامه داد: امسال بارندگي خوب و نرمالي در آن منطقه داشتيم، اما به دليل خشکي زمين، خشکي آب‌هاي زيرزميني و لايروبي نشدن رودخانه‌ها در سال گذشته، ميزان روان آب‌ها حدود 63 درصد نسبت به ميانگين کاهش داشته‌ و بخش عظيمي از اين آب پيش از رسيدن به درياچه تبخير شده است.

آب سد بوکان به سمت درياچه رها شده‌است

تجريشي افزود: اقداماتي که براي احيا درياچه در سال 93و94 در نظر گرفته‌ايم، در جهت تثبيت درياچه اروميه است؛ يعني قرار است که در اين سال‌ها اجازه ندهيم، درياچه بدتر از آنچه در سال‌هاي قبل بوده، شود. بر همين اساس از جمله اقداماتي که انجام شده، مي‌توانم به رهاسازي آب سدها اشاره کنم که در طي آن، امسال نزديک به 335 ميليون متر مکعب آب از سد بوکان رها شده است. دومين اقدام نيز اتصال سيمينه‌رود به زرينه رود است که اين اتصال سبب مي‌شود، رهاسازي آب که قرار است؛ در بهمن و اسفند سال جاري انجام شود، تسهيل پيدا کند تا آب به راحتي و با مقادير بيشتري به پيکره درياچه وارد شود.

عضو ستاد احيا درياچه اروميه اظهار کرد: همچنين لايروبي‌کردن رودخانه‌هاي اصلي همچون «گدارچاي»، تا مرداد و شهريور امسال به اتمام مي‌رسد. اين اقدامات براي آن انجام مي‌شود که در بارندگي‌هاي سال آبي جديد، آب حاصل از بارش‌ها بتواند به پيکره اصلي وارد شده و همچنين بخشي از آن نيز پشت سدها ذخيره شود تا در بهمن و اسفند به سمت درياچه آزاد شوند.

معاون پژوهشي و فناوري دانشگاه صنعتي شريف در ارتباط با ديگر اقدامات که سبب مي‌شود آب بيشتري به درياچه اروميه وارد شود، توضيح داد: برخي از اين اقدامات از آخر امسال و برخي نيز از فروردين ماه سال 95 آغاز مي‌شود. اين اقدامات شامل آزاد کردن آب از برخي سدهاست که از طريق آن مي‌توان بيش از 190 ميليون متر مکعب آب را به سطح درياچه اروميه وارد کرد. انتظار ما اين است که با تکميل کانال‌هاي لازم براي اين کار تا آخر امسال يا اوايل سال آينده اين اتفاق بيفتد.

عمده فعاليت ما در سال‌هاي اوليه صرفه جويي آب در بخش کشاورزي‌ست

عضو ستاد احيا درياچه اروميه افزود: اما عمده فعاليت‌هايي که قرار است؛ در 5 سال اول اجراي برنامه احيا درياچه اروميه صورت بگيرد، صرفه‌جويي آب در مصارف کشاورزي است. براي اين کار مهندسين مشاور لازم استخدام شده‌اند، همچنين بودجه‌هايي براي آبياري تحت فشار در نظر گرفته شده است تا آب را در لوله به کشاورزان برسانند و حق آبه آنها را خريداري کنند؛ اين اقدامات سبب مي‌شود که در طي 5سال، سالانه 8 واحد آب صرفه‌جويي شده تا اين آب به درياچه وارد شود. همچنين در سال 97 و 98 برنامه انتقال آب بين حوزه‌اي را نيز داريم که مقدمات آن در حال انجام است و براي نمونه دستگاه‌هاي حفاري لازم قرار است که تا هفته آينده به کشور وارد شوند.

پساب تصفيه شده شهرها به درياچه خواهد ريخت

وي افزود: اقدام ديگري که قرار بوده از سال 95 آغاز شود، اما مقدمات آن از امسال آغاز شده است، ريختن پساب تصفيه‌شده شهرها به درياچه است، که حدود 300 ميليون متر مکعب حجم دارد و عاري از آلاينده‌هاي شيميايي است، بنابراين کمک کرديم تا تصفيه‌خانه‌هاي تبريز، اروميه، عجب شير و... تشکيل شود تا از سال 95 بتوانيم، اين پساب‌ها را از طريق لوله به درياچه ببريم تا سطح آن خشک نشود.

بحراني‌ترين وضعيت درياچه اروميه در دوسال اخير

تجريشي با بيان اينکه درياچه اروميه دو سال است که در بحراني‌ترين شرايط خود قرار گرفته، تصريح کرد: در مورد اين مساله که برخي عنوان مي‌کنند؛ احيا شدن درياچه اروميه ممکن نيست، بايد گفت؛ حدود 500 الي 600 نفر از کارشناسان دانشگاه‌ها و دستگاه‌هاي مختلف بر اين عقيده‌اند که مي‌شود با اقداماتي تحت عنوان مصوبات هيات دولت درياچه اروميه را احيا کنيم.

در صورت عدم احيا سلامتي 14 ميليون نفر به خطر مي‌افتد

تجريشي گفت: خشکي سطح درياچه سبب مي‌شود؛ طوفان‌هاي منطقه‌اي، گستره‌اي حتي بيشتر از استان را آلوده کنند، بنابراين درياچه بايد احيا شود، زيرا در غير اين صورت 14 ميليون نفر از هموطنانمان با بحران‌هاي جدي بهداشتي و سلامت روبرو مي‌شوند و به لحاظ اقتصادي نيز در منطقه بحران ايجاد خواهد شد.

در دولت گذشته حتي يک ريال براي احيا درياچه هزينه نشد

وي ادامه داد: اين درياچه در 200- 300 هزار سال پيش هيچ‌گاه خشک نشده است و تنها 2 الي 3 سال است که اقداماتي براي احيا آن آغاز شده، بنابراين قطعا براي احيا آن اميد هست. بايد توجه کنيم که در سال‌هاي 87 تا 92 که دولت‌هاي گذشته براي احيا درياچه برنامه داشتند، حتي يک ريال هم براي اين برنامه‌ها خرج نکردند، در حالي که امسال دولت 2000 ميليارد تومان براي اجراي برنامه احيا اعتبار در نظر گرفته است. بنابراين اميدواريم بتوانيم مردم را آگاه کنيم که احيا نشدن درياچه چه مشکلاتي براي آنها ايجاد مي‌کند و مشارکت آنها را جلب کنيم، تا در سال‌هاي اوليه بتوانيم آبي را که از درياچه گرفته‌ايم به آن بازگردانيم.