آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



تشريح اقدامات ستاد مقابله با ريزگردها
تاریخ ارسال : 1394/3/27

مدير ملي مقابله با پديده گرد و غبار سازمان حفاظت محيط زيست اهم فعاليت ها و اقدامات ستاد مقابله با پديده ريزگردها تشريح و تاکيد کرد: سازمان حفاظت محيط زيست براي مهار ريزگرد ها برنامه دارد.

ضياء الدين شعاعي در تشريح اقدامات صورت گرفته از سوي ستاد مقابله با ريزگردها گفت:  مردم به خصوص مسئولين در جريان هستند که دولت تدبير و اميد شعار اصلي خود را محيط زيست قرار داد و مصوبه اولين جلسه دولت در مورد تشکيل کميته احياي درياچه اروميه و احياي شوراي عالي محيط زيست گواه بر اين موضوع است.

وي با تاکيد بر اينکه شوراي عالي محيط زيست در اولين جلسه خود در آبان ماه سال ۱۳۹۲ مصوب نمود تا «ستاد مقابله با پديده گرد و غبار» در سازمان محيط زيست شکل گيرد که اين ستاد عملا کار خود را در بهمن ماه همان سال آغاز کرد، افزود: وظيفه اصلي ستاد ايجاد هماهنگي بين دستگاهي جهت تدوين برنامه جامع مقابله با اين پديده و کاهش خسارات و اثرات آن بر زتدگي مردم بوده است.

شعاعي تصريح کرد: اين ستاد با تلاشي گسترده  اقدام به ايجاد ساختار لازم و تشکيل کميته راهبردي با مشارکت ۱۲ وزارت خانه و سازمان نمود، که  حاصل اين تلاشها، تهيه برنامه هاي اوليه دستگاهها بود که در بهمن ماه سال گذشته منجر به تصويب بودجه ۵۷۰۰ ميليارد ريالي در دولت شد که در صورت تامين اعتبار مصوب برنامه هاي اجرايي آن در دستگاههاي مرتبط آماده شده است.

وي جمع آوري تمامي اطلاعات موجود در کشور در سطح دانشگاه ها، مراکز تحقيقاتي و دستگاه هاي اجرايي و شروع تدوين سند ملي منشاء از ديگر اقدامات جدي ستاد بوده که در آينده مي تواند موجب هدايت بهتر برنامه هاي اجرايي کشور مي شود، عنوان کرد و گفت: تعامل با سازمان هواشناسي و کمک به تصويب طرح در دولت به منظور ارتقاء سيستم پايش و پيش بيني در کشور از ديگر اقدامات اساسي صورت گرفته است که پس از تامين اعتبار اجرايي مي شود.

مدير ملي مقابله با پديده گرد و غبار تشکيل کميته هاي استاني به منظور تعريف طرحهاي مستقل براي هر استان با محوريت استانداران ،تشکيل ستاد مديريت بحران استانها از جمله اقدام هاي اساسي ستاد مقابله با پديده گرد و غبار برشمرد و افزود:  تاکنون در چندين استان برنامه عمل استاني آماده شده است که پس از تامين اعتبار اجرايي مي شود.

وي افزود: استانهاي سيستان و بلوچستان، کرمان،  اصفهان ، خوزستان ، يزد ، هرمزگان، بوشهر ،ايلام و خوزستان از استانهاي الويت دار در اين زمينه هستند.

شعاعي تصريح کرد: تعامل با زيرمجموعه هاي وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي جهت انجام تکاليف قانوني در زمان بروز بحران که منجر به صدور دستورات موثري در کمک به مردم و درمان آنها شده است، از ديگر فعاليت ­هاي ستاد بوده است.

وي با بيان اينکه تشکيل سايت اطلاع رساني و درج نکات ايمني به منظور کاهش آسيب پذيري مردم  از ديگر اقدامات مفيد در اولين ماه هاي تشکيل ستاد مقابله با ريزگرد ها  بوده است، اظهار داشت:با توجه به تاثير پذيري شديد کشور از گردوغبار حاصل از فعاليت منشاءهاي خارجي ، تعامل جدي با کشورهاي منطقه از ابتداي تشکيل ستاد آغاز شد که حاصل آن امضاي ۴ توافق بين دولي افزون بر ۱۰ توافق قبلي بوده است که متاسفانه به دليل عدم تمايل برخي از کشورها در همکاري با ايران و عدم امنيت در برخي ديگر، تاکنون موفقيت موثري حاصل نشده است.

برگزاري کنفرانس علمي منطقه ­اي گرد و غبار

شعاعي با اشاره به امکان استفاده از جامعه علمي و تحقيقاتي اين کشور ها جهت آگاهي رساني به دولت­هاي منطقه و آگاهي از برنامه­هاي دولت­ها، گفت: اجراي يک کنفرانس علمي منطقه­اي در دستور کار قرار گرفته که با همکاري چند دانشگاه داخلي در اوايل سال ۱۳۹۵ برگزار مي شود.

تشکيل کميته بررسي و گواهي تثبيت کننده هاي خاک

وي توجه به صنعت و نوآوري هاي ارائه شده توسط خبرگان کشور در زمينه تثبيت کانون ها از جمله سياست هاي اين ستاد عنوان کرد، گفت: در حال حاضر براي اولين بار کميته "بررسي و گواهي تثبيت کننده هاي خاک" به منظور پاسخگويي به جامعه پژوهشي و صنعتي کشور با مشارکت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري کشور، سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي کشور و موسسه تحقيقات جنگل و مرتع و پژوهشکده حفاظت خاک و آبخيزداري شکل گرفته است.

شعاعي ادامه داد: در کنار اين فعاليت ها ، ستاد پاسخگوي پيشنهادات واصله در مورد ارائه طرحهاي پژوهشي در زمينه  شناسايي و مديريت کانون ها، مکانيزم وقوع  و انتشار، اتر گذاري بر  توليد و سلامت  بوده که متناسب با اعتبارات موجود، در کميته علمي و فني ستاد بررسي و پيگيري شده است.

وي به يکي ديگر از اقدامات اساسي ستاد مقابله با پديده ريزگرد ها اشاره کرد و گفت: تعامل سازمان حفاظت محيط زيست با وزارت نيرو و نفت جهت رها سازي حقابه تالاب­ها  و تسهيل در آبگيري آن­ها  بوده که نقش موثري در کنترل گرد و غبار داخلي در برخي مناطق داشته است. آبگيري حوضه هاي ۱و۲و۳ هورالعظيم به گواهي متخصصان ، تاثير به سزايي در تثبيت منطقه آبگيري سدها، افزايش رطوبت منطقه و کاهش شدت گرد و غبار داشته است.

شعاعي خاطر نشان کرد: مشارکت در جلسات ستاد مديريت بحران کشور که مسئله را از ديد مديريت بحران کنترل و ارائه راهکارهاي تسکيني و مقطعي از ديگر فعاليت هاي مستمر ستاد به منظور مديريت ريسک و بحران در شرايط خاص است که لازم مي­داند از تلاش درخور تحسين وزارت کشور و ستاد مديريت بحران تشکر شد.

 وي ادامه داد : علاوه بر اين اقدامات، تلاشهاي متعددد ديگري در هماهنگي بين دستگاهي شامل تشکيل جلسات مستمر کميته راهبردي ستاد، کميته علمي- تحقيقاتي و شرکت در جلسات کميسيون­هاي دولت و کميته هاي برنامه ريزي دستگاهها  در طول يکسال گذشته انجام شده است.

 شعاعي تصريح کرد: گرچه اين ميزان تلاش براي حل بحراني به وسعت ميليون هکتار در کشور اقناع کننده نيست،  ولي با توجه به محدوديت هاي شديد موجود در کشور شايد  پاسخ قانع کننده­اي براي اين بزرگوار در مقابل اين ادعا که "کاري انجام نشده و برنامه اي وجود ندارد"، است.