آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



استانداري به وضعيت ايمني بوستان‌هاي قم رسيدگي کند
تاریخ ارسال : 1394/3/24

پدر دختربچه 4 ساله‌اي که سال گذشته بر اثر برق گرفتگي در يکي از بوستان‌هاي شهر قم کشته شده، در نامه‌اي سرگشاده به استاندار قم خواستار رسيدگي به وضعيت ايمني بوستان‌هاي قم شد.

به گزارش خبرنگار ايلنا در قم، حجت الاسلام و المسلمين «امين اميني نوبراني» پدر «خانم فاطمه اميني» دختربچه 4 ساله‌اي که سال گذشته در هنگام بازي در يکي از بوستان‌هاي قم دچار برق گرفتگي شد و از دنيا رفت، در نامه‌اي سرگشاده به حجت الاسلام و المسلمين «محمدصادق صالحي‌منش» استاندار قم، خواستار رسيدگي به وضعيت ايمني بوستان‌هاي قم شده است.

به گفته حجت الاسلام و المسلمين «نوبراني» اين نامه حدود يک ماه پيش و توسط خود وي به شخص استاندار قم داده شده است، اما از آن جايي که تا کنون ترتيب اثري روي اين موضوع داده نشده، تصميم گرفته شد تا اين نامه به صورت سرگشاده منتشر شود.

به گزارش ايلنا، متن کامل اين نامه به شرح ذيل است:

بسم الله القاسم الجبارين

خدمت حضرت حجة الاسلام و المسلمين صالحي منش استاندار محترم استان قم (دام توفيقاته)

سلام عليکم

پيرو مذاکره شفاهي بين اينجانب و حضرتعالي مورخه  1394/2/24 مبني بر اينکه حکم مقصّرين حادثه  منجر به قتل دخترم هيچگونه سنخيتي با جرم نداشته، و اين حکم براي مقصّرين اصلي حادثه که در رأس مديريت عالي شهرداري قم مي‌باشند بازدارندگي نداشته و تنها اقدام عملي که ايشان فرموده‌اند پوشاندن برخي از تيرک‌هاي روشنايي و زدن بر چسب خطر برق گرفتگي بر روي آنها مي‌باشد که هيچ يک از اين امور علّت وقوع حادثه نبوده است.

در بدو امر به جاي اصلاح نقايص در مبلمان شهري، مسؤلين شهرداري سعي در بيرون کشيدن شهردار از پرونده بودند که با توجه به نداشتن هزينه‌ي کارشناسي و وکيل، به اين مهم دست پيدا کرده‌اند که البته با اعتراض شديد بنده به دادستان اميدوارم که پرونده به روال عادي برگردد.

باستحضار مي‌رساند اعضاي هيأت کارشناسي 5 نفره که از تهران انتخاب شده بودند نکات حائز اهميت فراواني را در گزارش خود براي دادگاه محترم تهيه کرده بودند که از همه آن گزارش فقط به بند مقصرين حادثه دقّت شد و اصل موضوع که علّت حادثه بود به فراموشي سپرده شد. موردي که اگر به طور اصولي و اساسي اقدام عملي صورت نگيرد منجر به حوادث مشابه جديد خواهد شد همانطورکه قاضي محترم جناب آقاي فتوره چي فرمودند:«بنده به تنهايي حداقل 5 مورد را به خاطر دارم که يا منجر به فوت و يا نقص عضو و صدمات شديد بدني شده» در ضمن موارد مشابه در شهرداري‌هاي شهرهاي ديگر هم اتفاق افتاده لذا از جنابعالي تقاضا دارم که به نتايج نظريه کارشناسي 5 نفره، که حادثه را مورد تحليل قرار داده و عمق فاجعه را نشان مي‌دهد توجه فرماييد.(بعد از اين حادثه بنده يقين پيدا کردم با اين همه اختلال و بي‌نظمي مديريتي فقط خدا و دعاي شخص امام زمان (عج) هستند که مردم قم را حفظ مي‌نمايند و الّا ما بايد هر روز شاهد اين حوادث مي‌بوديم). وبا دستورات مديريتي جنابعالي 13 بند پيشنهادات توسط هيئتي کارشناس، بررسي گردد و نتايج آن براي شهرهاي ديگر هم فرستاده شود. و براي تسکين دل داغدار ما گزارشي از اقدامات صورت گرفته به ما هم داده شود، در ضمن عکس‌هاي تخلّفات شهرداري بعد از حادثه مذکور که بازتاب رسانه‌اي حتي در روزنامه‌هاي اروپا هم داشته به پيوست ارسال شده است.

نکات مهم درج شده توسط کارشناسان برق هيأت 5 نفره، 3نفره و اوليّه:

  1. انشعاب فاقد کنتور بوده - و در صورت برق گرفتگي بايد برق شهر قطع شود تا کسي که حادثه ديده بتواند نجات پيدا کند- ( طبق اظهار مسؤلين وقت شهرداري کليّه فضاهاي سبز قم به استثناء شهربازي‌ها فاقد کنتور بوده‌اند که بعد از دستور دادستاني قرار بوده که اقدام به نصب کنتور شود) برق دزدي توسط شهرداري و عدم نظارت بر بيت المال توسط اداره  برق. 
  2. تيرک‌هاي روشنايي و بوستان فوق الذکر فاقد فيوزهاي محافظ جان بوده که در صورت بروز حادثه جريان برق را قطع کنند.
  3. بوستان روح الله فاقد تابلوي برق براي روشن و خاموش کردن تيرک‌هاي روشنايي بوده تا به صورت دستي اقدام شود و مستقيماً به يکي از پايه‌هاي روشنايي اداره  برق متصل بوده و با آنها روشن و خاموش مي‌شده  و در روز، برق اداره برق قطع مي‌شده، لذا در هنگام بازرسي کارگران شهرداري، برقي در تيرک‌ها نبوده که بتوانند اقدامي انجام دهند و گزارش اقدام‌ها کذب محض است.
  4. بوستان مذکور فاقد سيستم گراندينگ (محافظت زميني) بوده و فاقد هرگونه سامانه ايمني است.
  5. استفاده از نوار چسب به جاي وارنيش حرارتي (آپارات) به دليل عدم تهيه  وسايل متعلقه و ابزار مخصوص به مدت زياد توسط مسولين شهرداري منطقه 7 - در زمان آقاي مظفري شهردار سابق منطقه 7 - در صورتي که در قانون نظام مهندسي سال‌هاي زيادي است که نوار چسب را تأييد نمي‌کنند و به همين خاطر خود شهرداري هم پايان کار به اين موارد نمي‌دهد امّا خودشان مرتکب اين خلاف بزرگ مي‌شوند.
  6. برق‌رساني با کابل دو رشته‌اي بدون سيم ارت به صورت کاملاً غير مجاز، غير اصولي انجام شده است.
  7. در هنگام تعويض تيرک‌هاي قديمي از همان کابل قديمي کوتاه استفاده شده است که با اتصال يک تکّه کابل اضافي، با نوار چسب نامرغوب در سطح زمين و زير پايه و با تماس با بدنه باعث برق گرفتگي شده است.
  8. بعد از نصب پايه، کابل در زير پايه رها بوده و دسترسي آسان به آن بوده و کابل در زير زمين و زير پايه  به صورت اصولي پوشيده نشده است.
  9. تيرک مذکور برخلاف اظهارات مقامات شهرداري عايق نبوده و بر اثر برخورد با اتصال غير اصولي کابل با پايه و رسانا بودن آن منجر به فوت گرديده است.
  10. قرار گرفتن تيرک روشنايي در خاک مرطوب و آبياري بيش از حدّ اطراف آن.
  11. سربندي‌ها و اتصالات برقي در ارتفاع نبوده بلکه افتاده بر روي زمين و اتصال با بدنه.
  12. پروژه به صورت اماني، بدون نظارت عاليه، توسط پرسنل شهرداري، با نصب نامناسب و غير ايمن، با متعلّقات مصرفي بي‌کيفيّت و استفاده ناقص و نادرست از وسايل مصرفي موجود انجام شده است و اين عدم نظارت عاليه را بر حسن اجراي کار توسط کارفرما نشان مي‌دهد.(بند 4 – 4)
  13. تا تاريخ 93/3/26 چندين بار باغبان فضاي سبز اعلام برق گرفتگي‌هاي مکرّر را به مسؤلين مافوق گزارش داده و بعد ازآن که تعداد برق گرفتگي‌هاي خفيف زياد شده گزارشات مردمي شروع شده و عدم پيگيري‌هاي صحيح توسط سامانه 137 و مسؤلين مرتبط باعث بروز قتل شده است.(بند 3 – 5)
  14. نکته  مهم و اساسي در بروز اين حادثه عدم توجه به اشکالات فنّي تيرک روشنايي و سطحي‌نگري مسؤلين مربوطه در بررسي مجدد براي اصلاح و رفع نقص بوده و ساعت بازرسي در روز بوده که اصلاً برقي در تيرک مذکور نبوده است. (آخرين کارشناس که به گفته  خود تقريباً دو ساعت قبل از حادثه محل را بررسي کرده طبق اظهارات خودش از روي موتور و با رؤيت تيرک از داخل خيابان و با زعم اينکه تيرک روشن است پس اتصالي ندارد مکان را ترک کرده است)(بند 5 – 3)
  15. کم‌کاري و کوتاهي در اجراي وظايف و عدم قبول مسؤليت و انداختن قصورات به گردن ساير ادارات و ارگان‌هاي مربوطه و 137 و عدم تحويل کامل پست‌هاي محوّله و ارجاع کارهاي محوّله مجري به افراد ديگر که در شرح وظايف آنها نمي‌باشد. نشان دهنده نابساماني زياد در ادارات و توابع شهرداري و عدم مديريت عاليه شهرداري و شوراي محترم شهر مي‌باشد.(بند 3 – 9 و 3 - 8)
  16. در (بند 3 – 10)نظريه  کارشناسي، مشکلات اساسي در اجراي پروژه‌هاي کوچک و کليّت اين موضوع در مديريت عالي کلانشهر قم را گوشزد مي‌کند که عدم رعايت آن منجر به حوادث مشابه خواهد شد:
  1. کمبود نيروي متخصّص و يا نبود نيروي متخصّص (چند نفر از مرتبطين حادثه مهندس برق مي باشند يا چند مهندس برق براي اجراي چنين پروژه‌ها در مناطق شهرداري کار مي‌کنند دستور بفرماييد ليست آنها را با کپي مدارک و زمان استخدام آنها و منطقه  خدمتشان را شهرداري مرکز بفرستند و قس عليهذا در بقيه پروژه‌هاي عمراني)
  2. استفاده از نيروهاي کم تجربه يا بي‌تجربه مثل برق کارهاي تجربي، بدون آموزش‌هاي لازمه جهت ايمني.
  3. کم‌دقّتي و سرهم‌بندي در حين اجراي پروژه‌ها.
  4. نبود امکانات و ابزار تخصصي جهت اجرا و اصلاح پروژه‌ها.
  5. استفاده از وسايل مصرفي غير استاندارد، ارزان قيمت و موقّت بي‌کيفيّت به دليل هزينه مادّي کمتر که باعث صدمات و هزينه‌هاي بيشتر بر پيکره  مردم و نظام مي‌شود.
  6. عدم نظارت بر روي پرسنل غير فنّي در کارهاي مخاطره آميز.
  7. آشنا نبودن پرسنل با وظائف خود به دليل نبود شرح وظائف صحيح، تداخل وظائف و تقسيم غلط وظائف که نتيجه  آن در اين واقعه اين است که هيچ کس خود را مقصّر نمي‌داند و همه مدّعي هستند کس ديگري مقصر است نه آنها.
  8. اشراف نداشتن مسؤلين مافوق بر حوزه کاري خود و عدم نظارت مکفي بر زيردستان خود.(شهردار منطقه 7 مدّعي است که در کارتابل بنده موضوع ايراد تيرک نيامده است و جناب آقاي دلبري با اين استدلال که من نمي‌توانم همه  تيرهاي برق، آسفالت خيابان‌ها و... را شخصاً سرکشي کنم خود را به هيچ وجه مقصر نمي‌داند)
  9. عدم نظارت عاليه و صحيح بر اجراي طرح‌هاي شهري.
  1. با توجه به تذکّر کارشناسان در انتهاي نظريه خود، با عنوان نکته  مهم، به مديريت عالي شهرداري قم عدم اقدام سريع براي رفع نواقص و اشکالات با سرهم‌بندي و فقط پوشاندن سوراخ‌هاي تيرک‌ها و چسباندن برچسب خطر برق گرفتگي به جاي اصلاح اساسي و ريشه‌اي که اين اقدام خود يک نوع ايجاد استرس براي مردم است که همه  تيرک‌ها، برق دارند لذا دست نزنيد.(نکته مهم در انتهاي نظريه)

موارد مذکور در بالا فقط در حادثه  جان باختن فرزند دلبندم پاره تنم مشهود است امّا با توجه به پيگيري‌هاي مکرر بنده و رؤيت کارشناسان دلسوز کثير، و مشکلات عديده در مناطق مختلف شهرداري قم و حتّي در سطح کشور، حداقل کاري که براي جلوگيري از موارد مشابه مي‌توان انجام داد اقدامات زير است که به ذهن بنده خطور کرده است:

  1. استفاده از پرسنل متخصّص و با تجربه هر چند براي شهرداري هزينه‌دار باشد.(براي زيبايي ظاهري شهر هزينه‌هاي گزاف مي‌شود امّا براي ايمني با حداقل هزينه بدون نيروي متخصص)
  2. آموزش نيروهاي غير متخصص شهرداري در کلاس‌هاي ضمن خدمت و ايجاد دفترچه راهنماي ايمني کار مربو ط به کارهاي مخاطره‌آميز و آموزش پرسنل، جهت گزارش دادن نقايص بوستان‌ها به سازمان ايمني شهرداري بعد از ايجاد اين سازمان در شهرداري.
  3. ايجاد نقشه جامع برق کشي بوستان‌ها (مربوط به هر بوستان شامل: طرح، طراح، مهندس ناظر، اسامي کارگران مجري، پيمانکار، تاريخ انقضاء، مسؤل خريد، مواد مصرفي، ناظر کيفي، ضمانت طرح تا تاريخ انقضاء، تاريخ بازرسي جهت اصلاح يا تعويض قطعات مصرفي و علّت اجرا نشدن طرح‌هاي ديگر مثل: برج نوري، سيستم گراندينگ ، وارنيش حرارتي و...) و ايجاد زير ساخت‌هاي صحيح با استانداردهاي روز نظام مهندسي که در محيط مرطوب و بارندگي‌ها ايمن باشد. تا مثل حادثه منجر به فوت دخترم و دو کودک آق قلايي و فرزند رشيد قاضي محترم دادستان خراسان شمالي رحمت الله قدرتي و دختر دو ساله ي مسجد سليماني و ... دوباره اتفاق نيافتد.
  4. اتصالات برقي تيرک‌ها (داخل و خارج) بايد به صورت وارنيش حرارتي (آپارات) انجام شود و در داخل يا روي بدنه تيرک‌ها پريز ايمن در ارتفاع بالاتر از 120 سانتيمتري (طبق استاندارد تيرک‌ها) جهت گرفتن انشعابات تزييني در اعياد و مناسبت‌هاي ملّي تعبيه شود و دسترسي آسان هر کسي، غير از متخصصين به داخل تيرک‌ها ناممکن شود.
  5. به حداقل رساندن تيرک‌هاي روشنايي (الان در بوستانها تقريباً معادل درخت‌ها پايه‌هاي روشنايي هست) با جايگزيني برج نوري و حصار کردن برج و يا حداقل عايق کردن تيرک‌ها.
  6. تجهيز همه  بوستان‌هاي شهري کوچک و بزرگ با کنتورهاي فيوزدار و نصب فيوزهاي محافظ جان، تابلوي برق (AC PDB( و دستگاه کنترل برق ورودي ( اتوماتيک و يا دستي)و تبديل کابل‌هاي دو رشته‌اي به سه رشته‌اي ( فاز، نول، ارت ) و ايجاد چاله ارت جهت انتقال اتصالي به اين چاله‌ها توسط رشته سوم يعني سيم ارت.
  7. کاهش ولتاژ پارک‌ها تا ولتاژ مطمئنه (طبق فرمايش شهردار سابق منطقه  7 در بوستان آخوندي جنب پل نيروگاه از ترانس کاهنده با ولتاژ 12 ولت استفاده شده که به دليل هزينه بالاي ترانس و تجهيزات جانبي در بوستان‌هاي ديگر متوقف شده است و اين ولتاژ مطمئنه مي‌باشد).
  8. تهيه و استفاده از اجناس مرغوب و با کيفيت درجه 1 و مورد تأييد نظام مهندسي براي سازه‌هاي شهري با استفاده از مسؤلين خريد خداشناس، که با جان مردم به خاطر سود بيشتر، بازي نکنند.
  9. ايجاد سازمان ايمن‌سازي در کنار سازمان زيباسازي شهرداري که وظيفه  آن کنترل، قبل از ساخت و اجراي طرح‌ها، نگهداري لوازم و تعويض به موقع آنها بعد از تاريخ انقضاء و سرکشي و نظارت بر بوستان‌ها و فضاهاي سبز شهري، و چک کردن آنها قبل از بروز حوادث، و پاسخگو بودن در قبال حوادث، بعد از ايجاد و ساخت طرح‌ها، اطلاع رساني عمومي همراه با آموزش‌هاي رفتار با حوادث به شهروندان، و در صورت بروز اشکالات فني گزارش شده مردمي و يا پرسنل خدماتي شهرداري، حصار کردن محل و اقدام اصولي و ايمني به همراه گزارش فعاليت جهت رفع اشکال در اولين دقايق گزارش.
  10. با توجه به اينکه شهرداري قم خود را به عنوان کلانشهر مزيّن نموده بايد استانداردهاي شهرداري‌هاي کلانشهرها را هم پياده نمايد و از ظاهرسازي‌ها به جاي اقدامات اساسي بپرهيزد.
  11. مشابه حادثه منجر به فوت دخترم در سال‌هاي قبل، در قم کم نبوده و قسمت حقوقي شهرداري به دليل درگيري با اين پرونده‌ها اطلاعات مکفي را دارد. لذا مي‌توانند گزارشي براي مسؤلين ارشد شهرداري و جنابعالي تهيه نمايند تا موارد مشابه همزمان بررسي شود تا علّت وقوع اين حادثه‌ها به صورت کارشناسي بررسي شود و از شوراي شهر استاني که در تهران قرار دارد استعلام شهرهاي ديگر هم خارج شود، تا يک قانون و دستورالعمل مشترک براي کليه  شهرداري‌ها تهيه شود تا جلوي بروز حوادث مشابه (قم، تهران، مسجد سليمان، آق قلا، بوشهر و ...)گرفته شود. «مؤمن از يک سوراخ چند بار گزيده نمي‌شود».« إِنَّ فِي ذَلِکَ لَعِبْرَةً لِّأُوْلِي الْأَبْصَارِ» تا هم مرهمي باشد بر دل داغدار خانواده  قربانيان اين حوادث و هم عامل بازدارنده براي اتفاقات مجدّد.
  12. عوض شدن فکر مسؤلين در برخورد با اينگونه حوادث و قبول تقصير نه انداختن تقصير به گردن ديگران چرا که «کلکم راع و کلکم مسؤل عن رعيته» و اقدام اصلاحي براي عدم تکرار حوادث مشابه و برداشتن عينک بدبيني از روي چشم مسؤلين که منتقدين يا خانواده قربانيان در صدد خراب کردن شخصيت ايشان هستند.
  13. لازم به ذکر است که طبق آمار رسمي کشور(پزشکي قانوني) برق گرفتگي با بيش از 700 نفر در سال رتبه نهم حوادث را به خود اختصاص داده است که لازم است وزارت نيرو آموزش‌هاي عمومي را در رسانه ملّي در کنار «هرگز نشه فراموش لامپ اضافي خاموش» ارائه کند تا خطرات برق گرفتگي و عوارض ناشي از آن به اطلاع مردم رسيده شود مثل سوختگي‌هاي شديد، اختلالات عصبي و رواني تا حدّ فلج شدن، ديوانگي، قطع عضو، در برق‌هاي فشار قوي حتي پودر شدن جنازه در لحظات اوليه، مرگ تدريجي با از بين بردن سيستم‌هاي بدن و ...

در آخر توجه جنابعالي را به آمار رسمي تکان دهنده حوادث در ايران توسط مراکز دولتي سال 92 جلب مي‌نمايم.

 

رديف     عامل مرگ          ميزان مرگ و مير               منبع ارائه دهنده آمار

1          تصادفات               18هزار نفر در سال            سازمان پزشکي قانوني

2          دخانيات              11 هزار نفر در سال             دفترآموزش و ارتقاي سلامت وزارت بهداشت

3          خودکشي           4هزار نفر (سال 92)               سازمان پزشکي قانوني

4          اعتياد                    3هزار نفر در سال               سازمان پزشکي قانوني

5          غرق شدگي            1063نفر (سال 92)             سازمان پزشکي قانوني

6          گاز گرفتگي         828 نفر (سال 92)                  سازمان پزشکي قانوني

7          سوختگي           1939نفر(سال92)                    سازمان پزشکي قانوني

8          قتل با سلاح سرد  799نفر (سال 91)                  سازمان پزشکي قانوني

9          برق گرفتگي           750 نفر(سال92)                  سازمان پزشکي قانوني

10         زايمان    291 مادر (سال92)                               سازمان پزشکي قانوني