آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep

  •  » مطالب علمي
  •  » ارگونومي
  • ارگونومي، کاربرد و مفهوم رنگ ها

    طالعه درباره ي رنگ ملاحظاتي را در زمينه هاي فيزيک، فيزيولوژي و روانشناسي پيش مي آورد. شناخت و درک کردن بهتر رنگ ها مي تواند در زندگي روزمره و ياشغلي شما تأثيرات فراواني داشته باشد. آيا تا به حال دقت کرده ايد که چرا شرکت هاي تبليغاتي و طراحان خودرو از اشکال و شمايل به خصوصي استفاده مي کنند؟ دليلش اين است که يک تأثير رواني در وراي رنگ ها وجود دارد که شما را جذب آن مي کند.

    ماهيت رنگ:
    هررنگ محصول بازتاب محدوده اي از طيف نور سفيد به چشم ماست. به طور مثال همه رنگ هاي طيف نورسفيد پس از تابيدن به گل سرخ جذب مي شوند به جز رنگ قرمز که به سوي چشم ما منعکس مي شود.

    رنگ ها چگونه به وجود مي آيند؟
    رنگ ها در نور به وجود مي آيند. نور خورشيد بي رنگ است و رنگين کمان نشان مي دهد که تمام رنگ هاي در نور سفيد وجود دارند. نور از خورشيد مي آيد و به اشياء برخورد مي کند و از شيء به چشم و بعد از آن به مغز مي رسد. دقيق ترين تعريف علمي رنگ اين است که رنگ يک انعکاس مرئي است که در اثر عبور يا انتشار يا بازتاب ترکيب رنگ ها توسط اشيا به وجود مي آيد.

    اقسام رنگ:
    به طور کلي رنگ ها به سه دسته اصلي تقسيم مي شوند:
    1) رنگ هاي خنثي
    2) رنگ هاي گرم
    3) رنگ هاي سرد

    رنگ هاي خنثي:
    رنگ هاي خنثي رنگ هايي هستند که در طيف رنگي وجود نداشته و از ترکيب رنگ هاي ديگر به وجود مي آيند و مي توانند اثرات مثبت يا منفي داشته باشند. سياه، سفيد، خاکستري، بژ و قهوه اي رنگ هاي خنثي هستند.

    رنگ هاي گرم:
    رنگ هاي گرم محرک سيستم عصبي بوده و احساسات را تشديد مي کنند. اين دسته از رنگ ها به وضوح قابل رويت بوده و موجب جلب توجه مي گردند. رنگ هاي قرمز، نارنجي، زرد، سبز و ارغواني رنگ هاي گرم هستند.

    رنگ هاي سرد:
    رنگ هاي سرد رنگ هاي آرامش بخش هستند و هارموني آن ها در محيط هاي مختلف بيش تر است و زياد درچشم نيستند. رنگ هاي آبي، نيلي، سبز از جمله رنگ هاي سرد هستند.

    کاربرد رنگ در ارگونومي:
    رنگ ها بخشي از زندگي ما هستند. تأثير رنگ بر زندگي بيش از حد تصور انسان است، تنها گوشه اي از اثر آن را در روحيات، کار، خستگي، حوادث، هنر و ادراک انسان مشاهده مي کنيم. باتوجه به اثرات بسيار رنگ در سيستم هاي مختلف و نقش آن در طراحي و توسعه سيستم هاي انساني، ارگونومي و مطالعه ي ويژگي هاي رنگ ها، اثرات آن بر انسان و روانشناسي او و فرآيند دريافت و تحليل رنگ ها، براي مهندسان صنايع و طراحان سيستم هاي صنعتي-خدماتي لازم است. پژوهش دانشمندان نشان مي دهد، رنگ ها همان گونه که بر روح و روان آدمي تأثيرات گوناگوني مي گذارند، جسم او را نيز تحت تأثير قرار مي دهند.

    رنگ و زندگي حرفه اي:
    الف) رنگ و لباس هاي اداري: لباسي به رنگ خاکستري تيره، مشکي يا آبي سير بپوشيد تا شخصي موفق، آگاه و جدي بنظر برسيد. پيراهن سفيد و ساده احترام و رسميت را براي شما به ارمغان خواهد آورد. پيراهن بژ و يا غير سفيد، چهره محافظه کارانه ملايم تري را از شما ارائه خواهد نمود.
    ب) رنگ و دفتر کار: ديوارهاي آبي کمرنگ نسبت به سفيد بيشتر توليد آرامش نموده و بيشتر جلب توجه مي کند. اسباب اثاثيه زرشکي يا ارغواني تيره محيط کارشما رامجلل جلوه خواهد داد.
    پ) ارتباط و وابستگي: اگر دقت کرده باشيد لباس افراد پليس و نظامي معمولاً برنگ آبي يا سبز تيره انتخاب مي شود چون اين رنگ ها نشانه قدرت و ابهت مي باشند. در بيمارستان ها معمولا" از ملافه و البسه سبز کمرنگ استفاده مي شود. چرا که اين رنگ اثري تسکين دهنده و آرامش بخش دارد.
    ت) مزاياي تبليغاتي: رستوران ها و اغذيه فروشي ها اغلب براي جلب توجه بيشتر از رنگ هاي قرمز و زرد استفاده مي کنند. اين گونه رنگ ها به وضوح ديده مي شوند و بيشتر به ياد مردم مي مانند.

    رنگ و طراحي:
    معمولاً دکمه هاي حساس و اعلان خطر و يا اهرم هاي توقف اضطراري، به رنگ قرمز مي باشند. برعکس رنگ سبز نشانه عبور و امنيت است. در طراحي بسياري از وسايل به کاربردن رنگ هاي مختلف در قسمت هاي گوناگون براي گوياتر ساختن وظايف، امري اجتناب ناپذير است.

    رنگ و ساختمان:
    به کاربردن رنگ هاي سرد براي اجزاي اتاق خواب مکاني به دور از تنش و آرامش بخش را براي خوابي شيرين براي شما فراهم مي کند. ديوارهاي اتاق خواب را براي ايجاد آرامش به رنگ هاي سرد و ملايم مانند آبي رنگ آميزي کنيد. رنگ سفيد و يا کرمي براي قسمت پذيرايي و نشيمن مي تواند موجب راحتي اعصاب گردد.
    - در نماي بيروني ساختمان ها اگر از دو رنگ متضاد (روشن و تيره) استفاده شود موجب زيبا تر شدن نما مي شود.
    - درساختمان هاي تجاري و اداري استفاده از رنگ سفيد، قرمز تيره و نارنجي توصيه مي شود.

    رنگ و خودرو:
    اتومبيل مشکي نشانه تمايل به گمنامي است. برخي رنگ هاي به خصوص، به ويژه آبي و قرمز حاکي از خودنما بودن راننده است. انتخاب رنگ نقره اي يا طلايي مي تواند بيانگر ثروت و دارايي باشد. رنگ سفيد نشانه ي صلح و آرامش و شادي است و رنگ سبز نشانه ي آرامش و احتياط شما مي باشد.

    رنگ و زنان:
    خانم ها همواره در هر زمينه اي به دنبال فانتزي ترين رنگ هستند: خودروي آلبالويي قرمز، جعبه کادوي صورتي، عروسک سفيد و.... زنان نسبت به افرادي که به رنگ آبي لباس مي پوشند احساس راحتي و اعتماد بيشتري مي کنند. به خانم ها يک شاخه رز قرمز به نشانه عشق و علاقه بدهيد تا بهترين تأثير را از لحاظ عاطفي بر آنان بگذاريد.

    رنگ در طراحي وب:
    يک صفحه وب نيز بايد بتواند علاوه بر انتقال مطالب، احساس طراح وب آن صفحه را نيز بيان کند. اين کار را رنگ ها در طراحي وب انجام مي دهند. آراستگي ظاهري جسم اکثر اجسام در معرض عوامل مخرب محيطي، نظير شرايط جوي و آلودگي هوا، مواد ساينده، روغن و گرد وغبار، هستند. دراغلب موارد نمي توان از آلودگي سطح اجسام جلوگيري کرد، در اين شرايط مي توان با بهره گيري از ترکيب مناسب رنگ ها، اثر آلودگي و کثيفي را در جسم کم کرد. سه روش برخورد با رنگ دراين مواقع وجود دارد:
    1- رنگي را انتخاب کنيم که با رنگ عوامل آلوده کننده، سازگار باشد؛ در اين روش، هدف اين است تا جسم مستعمل به نظرنيايد.
    2- رنگي انتخاب شود که حتي درصورت اختلاط جسم با عوامل آلوده کننده، همچنان ظاهري قابل قبول داشته باشد. رنگ هاي يشمي و خاکستري از اين دسته رنگ ها هستند.
    3- رنگي انتخاب شود که به محض آلوده شدن، ظاهري ناخوشايند پيدا کند و استفاده کننده را مجبور کند که جسم را به سرعت تميز کند. هويت و شناسايي اجسام خاصي تنها با برخي رنگ ها شناخته مي شوند؛ مثلاً درخودروها، رنگ زرد اغلب تداعي کننده ي تاکسي، در ذهن بيننده است. در طراحي اجسام اين مورد بسيار مهم است. رنگ درماني رنگ درماني يا درمان دردها به وسيله رنگ ها مقوله ايست که به علم پزشکي پيشرفته امروزي مربوط مي شود، درد در بدن انسان ايجاد مي شود و و درمانش نيز در خود انسان و در جهان هستي است. لذا تأثير پذيري از رنگ ها براي درمان مشکلات فيزيکي و رواني مقوله ايست که امروزه درميان روانشناسان تثبيت شده و از اين طريق بسياري از مشکلات را درک مي نمايند و تلاش وافري در رفع آن مي کنند.

    منبع : http://www.maghaleh.net/content-1314.html
    تهيه شده در: http://www.newdesign.ir/search.asp?id=324&rnd=7679