آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep

  •  » مطالب علمي
  •  » ارگونومي
  • رعايت معيارهاي ارگونومي کار با رايانه : مي توان بدون آسيب جسمي از کامپيوتر بهره برد

    در مورد علم ارگونوميک کار با کامپيوتر تحقيق کنيد
    ارگونوميک رشته‌اي است علمي که به درک تعاملات ميان انسان و اجزاي  يک سيستم مي‌پردازد و  نيز حرفه‌اي است که بر مبناي کاربرد نظريه، اصول، داده‌ها و روشهاي معين به طراحي مي‌پردازد تا راحتي انسان و کارآيي سيستم را به حداکثر برساند. 

    رعايت معيارهاي ارگونومي کار با رايانه : مي توان بدون آسيب جسمي از کامپيوتر بهره برد
    سلامتي شما خيلي مهم است ؛ به حدي که مطالعه در خصوص آداب کار با کامپيوتر و روشهاي بهينه کاربري فيزيکي کامپيوتر مانند ديگر جنبه هاي کاربري مهم و اساسي است. به گونه اي که حتي سفتي و نرمي کليدهاي صفحه کليد مي تواند در بيماري هاي مربوط به عضلات دست شما موثر باشيد.
    به خود وسلامتي اتان ارزش قايل شويد حتي اگر مدت کوتاهي با کامپيوتر کار مي کنيد اين امر مهم است اما اگر کاربر حرفه اي کامپيوتر هستيد وبه دليل شغل و حرفه اتان روزي ۸ تا ۱۰ ساعت با رايانه سروکله مي زنيد؛ سعي کنيد قبل از هر چيز علم ارگونميک و يا دانش کار با رايانه را به خوبي دريابيد؛ تقاضاي يک ميز مناسب بکنيد؛ حتمي از صندلي هاي چرخ دار و چرخان کامپيوتري استاندارد بهره ببريد.

    رعايت معيارهاي ارگونومي کار با رايانه : مي توان بدون آسيب جسمي از کامپيوتر بهره برد
    رعايت معيارهاي ارگونومي باعث مي‌شود که شما بيشترين استفاده را از کامپيوترتان ببريد در همان حال که از ناراحتي حاصل هم دور بمانيد.  مقصود آن است که بايد محل کارتان را طوري ترتيب دهيد که با نيازهاي فرديتان و نوع کاري که مي خواهيد انجام دهيد سازگار باشد.
    سازماندهي محل کار
    شيوه‌اي که شما اجزاء جايگاه کاريتان را سازمان مي دهيد احتمال مهمترين چيزي  است که براي راحتي کار بايد مورد نظر قرار دهيد. با چند دقيقه فکر کردن درباره بهترين موقعيت تجهيزات کاريتان ميتوانيد هم باعث صرفه‌جويي در زمان و  انرژيي که صرف‌ ميکنيد شويد و هم به موثرترين وجه از فضا استفاده کنيد.
    مسايل و نکات فني در هنگام کار بارايانه
    اطمينان حاصل کنيد که :
    *روي ميز کارتان فضا به اندازه کافي براي قرار دادن صفحه کليد، ماوس، مونيتور و کاغذ نگهدار و ساير چيزها (مثلا تلفن) وجود دارد.
    *روي ميز کارتان را طوري سازمان دهيد که بازتاب دهنده شيوه استفاده‌تان از مواد و تجهيزات کاري باشد. چيزهايي را که بيش از همه مورد استفاده قرار ميدهيد مثلا ماوس و تلفن را در دسترس خود قرار دهيد.
    *در انجام کارها تنوع را رعايت کنيد و استراحت هاي کوتاه دوره‌اي به خود دهيد. اين امر به شما کمک مي‌کند تا امکان ناراحتي و خستگي را به حداقل برسانيد.
    صندلي مورد استفاده بر کاربران کامپيوتر
    صندلي يکي از مهمترين اجزاء جايگاه کاري است. صندلي مناسب مي‌‌تواند وضعيت قرارگيري ستون فقرات و گردش خون شما را تصحيح کند. صندلي‌اي را انتخاب کنيد که براي شما راحت باشد؛ اين صندلي بايد قابل تنظيم باشد و از پشت شما به خوبي حمايت کند.
    مسايل و نکات فني در مورد صندلي هاي کامپيوتري
    شما بايد صندلي را طوري تنظيم کنيد که :
    *رانهايتان به طور افقي قرار گيرد و از قسمت پاييني کمر  تکيه گاه داشته باشد.
    *اگر صندلي قابل تنظيم نيست، ميتوانيد با يک بالش  تکيه‌گاه پايين کمر را بهبود بخشيد.
    *هنگامي که نشسته‌ايد و از صفحه کليد استفاده مي‌کنيد پاهايتان به طور افقي روي کف زمين قرار داشته باشد. در غير اين صورت احتمالا صندلي شما بيش از حد بلند يا بيش از حد کوتاه است و بايد از يک پايي  در جلوي صندلي براي قرار دادن پاهايتان استفاده کنيد.
    *در طول روز کاري گاهگاهي وضعيت نشستنتان را تغيير دهيد. نشستن در وضعيتي ثابت براي مدت طولاني ناراحت کننده است.
    کليد( کي بورد ) و موش واره ( ماوس )
    استفاده راحت از اين ابزارها به ارتفاع صفحه کليد،موقعيت بازو و چگونگي لمس کليدها يا ماوس بستگي دارد:
    مسايل و نکات فني در مورد صفحه کليد( کي بورد ) و موش واره ( ماوس )
    *صفحه کليد بايد در وضعيتي باشد که بازوهاي شما راحت و بدون فشار با آن کار کند و ساعدهايتان تقريبا در وضعيت افقي قرار گيرد.
    *مچهايتان ضمن کار بايد در حالت کشيده ومستقيم قرار داشته باشد و به بالا يا خم نشده باشد.
    *اگر از يک از پد بالشک دار براي مچ يا کف دست(palm/wrist rest) استفاده مي کنيد نبايد در حين تايپ کردن از آنها استفاده کرد و تنها بايد در فواصل تايپ کردن بايد  انها  را به کار برد.
    *دستهايتان بايد روي کليدها بلغزند.اگر دستها هميشه در وضعيت ثابتي قرار گيرند باعث ميشوند که انگشتان براي رسيدن به کليدها تحت کشش بيش از حد قرار گيرند.براي زدن کليدها  از فشار ملايمي استفاده کنيد و دستها و انگشتنانتان را در وضعيتي آسوده قرار  دهيد.
    *ماوس را نزديک صفحه کليد قرار دهيد تا بتوانيد بدون کشيدن خود يا خم شدن به يک طرف يا از آن استفاده کنيد.
    صفحه نمايش( مانيتور)
    اغلب مونيتورها داراي انواعي از تنظيمات هستند که که به شما امکان ميدهند آنها را به صورت  راحتترين حالتي  که مي خواهيد درآوريد
    مسايل و نکات فني در مورد صفحه نمايشگر کامپيوتر همان مانيتور
    *وضعيتتان را نسبت به صفحه نمايش در حالتي قرار دهيد که کمترين بازتاب و  درخشندگي را از نور بالاي سرتان،نور پنجره و ساير منابع نوري داشته باشد.
    *ممکن است در صورت عدم امکان اجتناب از بازتاب نور يا تنظيم روشنايي مونيتور ، قرار دادن فيلتر ضد-بازتاب در جلوي آن ممکن است  سودمند باشد.
    *صفحه نمايش را طوري تنظيم کنيد که  راس آن کمي پايينتر از سطح چشمتان باشد تا نگاه کردن به آن به راحتي انجام گيرد.
    *خودتان را  نسبت به صفحه نمايش در وضعيتي قرار دهيد که فاصله ديدتان از آن در حدود ۵۰ تا ۶۰ سانتي متر باشد.
    *سرتان را در حالتي راحت اما عمودي قرار دهيد.
    *کنتراست و روشني مونيتور را در وضعيتي مناسب تنظيم کنيد.
    *با تغيير نور اتاق کنتراست و روشني مونيتور را در صورت لزوم دوباره تنظيم کنيد.
    *مرتبا صفحه نمايش،فيلتر ضد-بازتاب و عينکتان را تميز کنيد.
    *در صورتي که ضمن کار با کامپيوتر احساس خستگي يا فشار چشمي مي‌کنيد با يک متخصص چشم مشورت کنيد.
    کتاب :آداب کار با کامپيوتر
    منبع : http://www.ict4u.ir/it-news//