آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep

  •  » مطالب علمي
  •  » ارگونومي
  • سندروم ساختمان Sick building syndrome

    سندروم ساختمان يکي از مباحث طراحي صنعتي مربوط به ارگونومي در طراحي ساختمان است که در المپياد سال 86 طراحي صنعتي نيز به عنوان سوال مطرح شده بود.
    بيماري سندروم‌ ساختمان Sick building syndrome يا SBS وضعيتي‌ است که در آن‌ افراد علايمي‌ را تجربه‌ مي نند که‌ به نظر مي رسد مربوط به ماندن به مدت طولاني در يک ساختمان مي باشد. دلايل دقيق اين بيماري هنوز مشخص نشده است.
    بعضي‌ علايم‌ مرتبط‌ با اين سندرم شامل‌:
    سردرد، التهاب‌ چشم‌، بيني‌ و گلو، التهاب‌ پوست‌، سرفه‌، گيجي‌ و منگي‌، تهوع‌ و خستگي‌ است‌. علايم‌ به‌ سرعت‌ بعد از ترک‌ ساختمان‌ بهبود مي يابند. اگرچه‌ دلايل‌ اين‌ بيماري‌ ناشناخته‌ است‌، نظريه هاي‌ مشترکي‌ در اين‌ مورد وجود دارد.
    1:مواد آلوده‌ خارج‌ از ساختمان‌: اين‌ مواد براساس‌ موقعيت‌ قرارگيري‌ ساختمان‌ متفاوت‌ خواهند بود. طبق‌ اين‌ نظريه‌ هواي‌ آلوده‌ و بد از راه‌ در و پنجره ها به‌ داخل‌ ساختمان‌ کشيده‌ مي‌شوند.
    2: مواد آلوده‌ داخل‌ ساختمان: پرده ها،‌ موکت ها، فرش ها و وسايل‌ تميزکننده‌ مي توانند حاوي خود مواد شيميايي‌ باشند منجر به‌ التهاب‌ شوند.
    3: باکتري ها، گرده ها و کپک ها و مواد کهنه: در صورتي‌ که‌ اين‌ مواد در چاهک‌ فاضلاب‌ و يا تهويه‌ اتاق‌ باقي‌ بمانند، مي توانند در هوا پخش‌ شوند و باعث‌ پيدايش‌ مشکلاتي مثل‌ انواع‌ آلرژي ها و سرفه‌ شوند.
    4: سطح‌ بالا و پايين‌ رطوبت‌ و يا تغيير در ميزان‌ رطوبت‌ يک‌ ساختمان‌ مي‌تواند علايم‌ را شديدتر کرده‌ و يا بيماري‌ ايجاد کنند.
    5: تهويه‌ ضعيف‌ خيلي‌ از ميحط‌ اداري‌ داراي سيستم تهويه هوا هستند ولي تهويه‌ بسيار ضعيف‌ است‌.
     
    چگونه با اين پديده بايد مبارزه کرد؟
    تصور مي‌شود مهم ترين دليل اين بيماري عدم جريان پيداکردن هوا در محيط کار است. اگر جريان هواي محيط کار بهبود يابد، علايم اين سندرم از بين مي رود.
    مواد آلوده‌ ‌ بايد شناسايي‌ شوند و سپس‌ از بين‌ برود و يا تا جايي‌ که‌ ممکن‌ است‌ بي اثر شوند.
    در صورتي‌ که‌ شما مشکوک‌ هستيد که‌ محل‌ کارتان‌ باعث‌ بيماري‌ شما شده‌ است‌ علائم‌ روزانه‌ خود را به‌ ياد داشته‌ باشيد. آيا هنگامي‌ که‌ ساختمان‌ را ترک‌ مي کنيد، احساس‌ بهتري‌ داريد؟ آيا هيچ گونه‌ تغييري‌ در محيط‌ کار خود داده ايد؟
    مثلا:
    پنجره اتاق خود را باز کرده ايد تا هوا جريان پيدا کند؟
    دماي محل کار خود را تغيير داده ايد؟
    از عطرها و مواد بهداشتي و خوشبو کننده هاي کمتري در محيط کار خود استفاده مي کنيد؟
    و در نهايت‌، اگر شما و همکارانتان‌ احساس‌ مي‌کنيد که‌ بررسي هاي‌ بيشتري‌ لازم‌ است‌، بايد با مدير ساختمان‌ و يا مراکز سلامتي‌ مشورت‌ نماييد.
    بهترين مبلمان را چگونه انتخاب کنيم؟
    امروزه ميان مردم، مبلمان نه تنها يک کالاي تجملاتي نيست؛ بلکه جزو کالاهايي محسوب مي شود که ديگر کم کم به کالايي مصرفي تبديل شده است؛ 

    لوازم آشپزخانه امروزه در جوامع با حرکت به سوي مدرنيته و عبور از سنت ها تغييرات زيادي را در بين مردم خود ايجاد کرده اند؛ به گونه اي که اين تغييرات باعث از بين رفتن مصرف بعضي کالاها و استفاده کردن بيشتر ديگر کالاها شده است. زماني نه چندان دور در ميان جهيزيه دختران کالاهايي از قبيل لوازم آشپزخانه آن همه از نوع ملامين يا رويي، فرش و يک سري کالاهاي ساده زندگي بود؛ ولي امروزه اين کالاها جاي خود را به مايکرويو، يخچال سايد باي سايد، مبل، ميز ناهارخوري و سرويس خواب داده و ديگر جايي براي پشتي و پتو با ملحفه سفيد براي زيرانداز نمانده است.
     
    در اين ميان با توجه به اين تغييرات و احساس نياز در و همچنين حجم انبوه توليد و واردات انواع گوناگون و سبک هاي مختلف مبلمان باعث شده تا خيلي ها بيشتر از آنکه به کيفيت و تناسب مبلمان و فضايي که مي خواهند در آن استفاده شوند، توجه داشته باشند به شکل ظاهري و زيبايي آن توجه دارند.
    البته زيبايي و شکل ظاهري يکي از عوامل مهم انتخاب در هنگام خريد مبلمان است و لازم است نکاتي را در نظر داشته باشند تا آنچه را که مي خريد دلخواه شما باشد.
    بعضي از مبل ها وقتي که روي آن مي نشينيد، احساس آرامش و راحتي نمي کنيد که اصطلاحا مي گويند آدم را پس مي زند. اين شکل به دليل رعايت نکردن استانداردهاي لازم در هنگام ساخت و عدم توجه به مسائل ارگونومي و اندام انسان است که مثلا ارتفاع نشيمن کوتاه يا بلند است يا زاويه دسته ها مناسب نيست و از اين قبيل عيب ها. از اين رو در هنگام خريد يک مبلمان بايستي روي آن نشسته و از راحتي آن از نظر سطح نشيمن، ارتفاع، زاويه دسته، پشتي و غيره اطمينان حاصل کنيد.
    بايد هنگام خريد مبلمان با در نظر گرفتن فضاي منزل يا محل کار مبلي را انتخاب کنيد که با آن متناسب باشد. مثلا جهت اتاق نشيمن، اتاق خواب کودک و بزرگ سال، آشپزخانه و پذيرايي، استانداردها و اصول چيدمان متناسب با آن را رعايت کنيد. به طور مثال مبلمان اتاق خواب کودک نبايد خيلي حجيم و جاگير باشد، همچنين از نظر ساخت نبايد داراي لبه هاي تيز باشد تا براي کودک راحتي و تحرک را به همراه داشته و امکان جابه جايي آن را آسان کند.
    از نظر رنگ بندي نيز بايستي داراي رنگ هاي شاد و اصطلاحا چند رنگ بوده تا باعث شادي کودک شود. در هنگام خريد مبلمان حتما از قبل تعدادي کاتالوگ، بروشور يا عکس مبلمان و نحوه چيدمان را بازديد کنيد تا در هنگام خريد مبلمان متناسب با فضاي خود انتخاب کنيد. البته در کشور ما به دليل رعايت نشدن استانداردهاي ساخت و ساز در ساختمان سازي در انتخاب مدل متناسب هم دچار مشکل مي شويم، به طوري که به راحتي نمي توانيم مدل مناسب فضاي خود را انتخاب کنيم.
    مساله ديگر در هنگام خريد مبلمان رنگ مبلمان است که اصولا بايستي از دو منظر مورد توجه باشد، يکي از نظر زيبايي شناختي و تناسب آن با محيط و ديگري از نظر نوع پوشش و مقاومت آن نسبت به عوامل محيطي از قبيل سرما و گرما، بخار آب، نور و غيره.
    يکي ديگر از عوامل مهم در انتخاب مبلمان دوام و استحکام و کيفيت مواد به کار برده شده در آن است. به دليل اينکه دانستن کيفيت مواد به کار رفته در مبلمان مستلزم داشتن اطلاعات فني و تخصصي در زمينه صنايع چوپ و مبلمان است؛ لذا خريداران اين محصولات بيشتر به شکل ظاهري آن توجه مي کنند.
    اما به طور کي دوام و کيفيت مبل بستگي به دو عامل در نوع مواد به کار رفته شده از قبيل چوپ، تخته خرده چوب (نئوپان) روکش طبيعي يا مصنوعي «MDF» يراق آلات و پارچه و غيره و نوع تکنيک و روش ساخت آن و همچنين نحوه اتصال قطعات به هم دارد. شما در هنگام خريد مي توانيد با در نظر گرفتن مسائلي مثل دقت در نداشتن درز و فاصله در محل هاي اتصال، پاشيده شدن رنگ به طور يکنواخت و نداشتن شره و همچنين نبود عيب در شکل ظاهري مواد به کار برده شده از دوام و استحکام آن مطمئن شويد. ولي در نهايت خريداران چاره اي جز اطمينان کردن به گفته هاي فروشنده و اين که کالاي مورد نظر داراي کيفيت مناسب است، ندارند.
    در هنگام انتخاب مبلمان علاوه بر اينکه مبل بايد داراي استحکام و دوام بالا باشد، بايد سبک هم بوده و وزن زيادي هم نداشته باشد. وزن زياد مبلمان داراي چند عيب است؛ يکي اينکه اگر وزن مبلمان زياد باشد و مدت زيادي روي فرش بماند، باعث خرابي فرش مي شود. اين در حالي است که در هنگام جابه جايي و حمل و نقل نيز مشکل ايجاد مي کند. بعضي افراد فکر مي کنند هر چه مبل سنگين تر باشد، نشانگر کيفيت بالاي آن و خوبي مواد به کار رفته در آن است در حالي که مي توان با استفاده از چوب هاي سبک و رعايت استانداردهاي ساخت، مبلماني سبک و باکيفيت بالا داشت.
    در آخر نيز مهم ترين مساله قيمت مبلمان است که آن را بايستي با توجه به ارزيابي شخصي از بازار و قدرت خريد خريدار بررسي کرد.
     
    http://iranianhse.mihanblog.com/post/31