•  » آيين نامه هاي ايمني و حفاظت فني
  • آئين نامه حفاظت فني و بهداشت در کار کشاورزي

    38001 ماده 1- هدف از تدوين اين آيين نامه اجراي ماده 30 قانون کار کشاورزي در مورد آن عده از کارگران کشاورزي موضوع مواد 1 و 2 قانون فوق است که در کارهاي مربوط به مبارزه شيميايي با آفات در مزارع و اماکن کشاورزي شرکت مي کنند.

     

    تعاريف:
    38002 ماده 2- کارگر کشاورزي سمپاش: منظور از کارگر کشاورز سمپاش در اين آيين نامه کارگري است که به هر عنوان به موجب قرارداد کتبي يا شفاهي با کرفرما يا نماينده او تعهد نمايد در مقابل دريافت حقوق يا مزد به يک يا چند کار از کارهايي که مبارزه شيميايي با آفات بوسيله سموم دفع آفات نباتي مربوط مي شود و مستلزم تماس و سر و کار داشتن مستقيم با سموم دفع آفات نباتي باشد مبادرت ورزد.
    38003 ماده 3- کارفرماي سمپاشي کشاورزي: کارفرماي سمپاشي کشاورزي که به اختصار کارفرما ناميده مي شود. از لحاظ اين آئين نامه حقيقي يا حقوقي است که کارگر کشاورزي سمپاشي طبق قرارداد کار براي از يا از طرف او در يک يا چند شغل از مشاغل مربوط به مبارزه شيميايي با آفات کار مي کنند.
     تبصره: در صورتي که عمليات مبارزه شيميايي با آفات توسط شرکتهاي خصوصي دفع آفات موضوع ماده 21 آيين نامه اجرائي قانون حفظ نباتات انجام پذير شرکت هاي مذکور از لحاظ اين آيين نامه جانشين کارفرما محسوب شده و علاوه بر رعايت مقررات مندرج در آيين نامه اجرائي قانون حفظ نباتات مکلف به رعايت کليه مقرراتي خواهند بود که در اين آيين نامه به عهده کارفرماي کشاورزي محول شده است.
     38004 ماده 4- آفات: منظور از آفات در اين آيين نامه کليه موجودات زنده اي که در مزارع واماکن کشاورزي به طور مستقيم يا غير مستقيم موجب تقليل کمي و کيفي محصولات و فراورده هاي کشاورزي مي شود.
    38005 ماده 5- سموم دفع آفات نباتي: منظور از سموم دفع آفات نباتي هر گونه مواد شيميايي معدني يا آلي يا هورموني و يا بيولوژيک است که بتوان با کاربرد آن به طور مستقيم و يا غير مستقيم از زيان آفات زنده به محصولات و فراورده هاي کشاورزي و دامي جلو گيري کرده يا آن را متوقف يا محدود نمود.
    38011 ماده 11- وسايل حفاظتي: به هر نوع وسيله اطلاق مي شود که با کاربرد آن بتوان هنگام کار از خطر تماس سموم دفع آفات نباتي با بدن و يا ورود آن به بدن کاست و يا از آن ممانعت به عمل آورد نظير کلاه ، عينک، دستکش، ماسک، چکمه، لباس هاي غيرقابل نفوذ آب و غيره.
    38012 ماده12- روش هاي حفاظتي: به روشهايي گفته مي شودکه با رعايت آن بتوان خطر ورود سموم دفع آفات نباتي را به بدن در حين مصرف تقليل داد. مانند حرکت در جهت پشت به باد در موقع محلول پاشي يا تنظيم ارتفاع پرواز در سم پاشي هاي هوايي و نظاير آن.
    38013 ماده13- مسموميت: عبارت است از اختلالات موقتي يا دائمي فيزيولوژيک و بيوشيميک که در نتيجه ورود سم به بدن از يک راه خاص يا راههاي مختلف بوجود مي آيد.
     
     وظايف کار فرما:
    38016 ماده 16- تأمين سم يا سموم مورد مصرف به مقادير مورد نيازباتوجه به توصيه هاي سازمان حفظ وزارت کشاورزي در بسته بندي هاي مصوبه به عهده کارفرما است.
    38017 ماده 17- تأمبن وسايل مخصوص آماده کردن سم مناسب با نوع سم و روش سمپاشي و حجم کاري بعهده کارفرما مي باشد.
    38019 ماده 19- تأمين وسايل حفاظتي مندرج در ماده 11 متناسب با نوع سم و روش و روش سم پاشي بعهده کارفرما مي باشد.
    تبصره – وسايل حفاظتي بايد سالم و بدون عيب و نقص بوده و مرتباً مورد بازبيني قرار گيرد تا در صورت بروز عيب و نقص و يا بي اثر شدن مواد عمل کننده، موجود در قوطي فيلتر ماسک ها نسبت به رفع نواقص يا تعويض آن اقدام شود.
    38023 ماده 23- کارفرما مکلف است قبل از شروع عمليات سمپاشي آموزش هاي لازم را به کارگران کشاورزي سمپاش بدهد.
    آموزشهايي که بايد به کارگران کشاورزي سمپاش داده شود شامل موارد زير ميباشد:
    1- درجه سميت سم مورد حمل.
    2- راههاي نفوذ سم مورد عمل به بدن همراهبا توضيح بيشتر درباره ي  راه نفوذي که باعث خطرات بيشتري مي شود.                                                                                                       
    3- طرزآماده کردن سم مورد عمل، طرز استفاده از روش يا روشهاي صحيح سمپاشي با سم مورد عمل نحوه ي شستشو و نظافت وسايل آماده کردن سم و وسايل سمپاشي و وسايل حفاظتي در خاتمه کار هر روزه.                              
    4- نحوه ي استفاده از وسايل حفاظتي و ضرورت استفاده ي صحيح از آن.
    5- احتياطاطي که بايد از ابتداي باز کردن بسته هاي سم تا انتهاي عمل سمپاشي براي جلوگيري از خطر مسموميت رعايت شود.
    6- علايمي که در صورت  بروز مسموميت ممکن است در شخص مسموم ظاهر شود.
    7- اقداماتي که بايد به عنوان کمکهاي اوليه در صورت مشاهده ي علايم مسموميت در مورد شخص مسموم به عمل آيد.
    تبصره1- سطح اين آموزش ها بايد حداقل در حد مطالب مندرج در برچسب مصوب سم مورد عمل باشد از نشريات سازمان حفظ نباتات نيز مي توان در زمينه هاي فوق براي آموزش بيشتر استفاده نمود.
    تبصره2- کارفرما مي تواند در صورت نيازو امکان علاوه بر آموزش شفاهي يک نسخه کتبي از مفاد مطالبي که آموزش داده نيز به هر کارگر کشاورزي سمپاش بدهد.
    38024 ماده 24- کارفرما مکلف است در طول مدت سمپاشي بر کليه عمليات سمپاشي نظارت نمايد، براي انجام اين نظارت لازم است کارفرما در طول مدت سمپاشي براي مراجعات ضروري يک نسخه از اين آيين نامه و يک نسخه از برچسب سم مورد عمل و در صورت امکان ساير نشريات مربوط به آن را همراه داشته باشد. هدف از اين نظارت موارد زير مي باشد:
    1-  حصول اطمينان از سالم و قابل استفاده بودن وسايل آماده کردن سم و وسايل سمپاشي و وسايل حفاظتي .
    2-  حصول اطمينان از آماده کرن صحيح سم و رعايت روش صحيح سمپاشي و استفاده صحيح از وسايل حفاظتي.
    3-  حصول اطمينان از نظافت و شستشوي وسايل آماده کردن سم و وسايل سمپاشي و وسايل حفاظتي در خاتمه کار هر روز .
    4- حصول اطمينان از دفن ظروف سم در جاي صحيح يا از بين بردن آن به نحو صحيح و ريختن آب شستشوي وسايل آماده کردن سم و وسايل سمپاشي در جايي که ايجاد خطر مي کند.
    ۵- اطمينان از سلامت کارگران کشاورزي سمپاش در طول مدت سمپاشي و انجام به موقع کمکهاي اوليه و مراجعه فوري به پزشک در صورت بروز مسموميت.
     
    وظايف کارگر کشاورزي سمپاش:
    39025 ماده25- کارگر کشاورزي سمپاش مکلف است به آموزشهايي که توسط کارفرما داده مي شودتوجه نمايد و اگر مطالب آموزش داده شده را بطور کامل و صحيح درک نکند و يا در نحوه اجراي آن ابهام داشته باشد بايد درباره آن سوال کرده و تا روشن شدن مطلب و رفع ابهام موضوع را پيگيري نمايد.
    38026 ماده 25- کارگر کشاورزي سمپاش مکلف است براي آماده نمودن سم مطابق آموزشهاي داده شده عمل نمايد.
    38027 ماده 27- کارگر کشاورزي سمپاش بايد عمل سمپاشي را به ترتيبي که آموزش داده شده انجام دهد.
    38028 ماده 28- کارگر کشاورز سمپاش بايد از وسايل حفاظتي به ترتيبي که آموزش داده شده است استفاده نمايد.
    38029 ماده 29- کارگر کشاورزي سمپاش بايد وسايل آماده کردن سم و وسايل سمپاشي و وسايل حفاظتي را پس از خاتمه کار هر روز طبق آموزشهايي که داده شده شستشو و نظافت نموده و هر کدام را در جاي مخصوص خود قرار دهد و پس از آن نسبت به شستشو و نظافت و تعويض لباس خود اقدام نمايد.
    38030 ماده 30- کارگر کشاورزي سمپاش مکلف است به محض بروز هر گونه نقص يا خرابي در هر گونه نقص يا خرابي در هر يک از وسايل آماده کردن سم يا وسايل سمپاشي و يا وسايل حفاظتي فورا مراتب را براي رفع نقص و خرابي به کافرما اطلاع دهد.
    38031 ماده 31- کارگر کشاورزي سمپاش مکلف است به محض مشاهده علائم مسموميت در خود و يا هر يک از کارگران کشاورزي سمپاش ديگر ضمن اطلاع فوري به کارفرما جهت تامين معالجات پزشکي نسبت به انجام کمکهاي اوليه که آموزش آن را ديده است اقدام نمايد.
    38032 ماده 32- کارگر کشاورزي سمپاش بايد کليه احتياطاتي که به او آموزش داده شده از ابتداي شروع کار هر روز تا شستشو و نظافت شخص خود پس از خاتمه کار هر روز رعايت نمايد.
    38033 ماده 33- اين آئين نامه مشتمل بر مقدمه، 4 فصل، 33ماده، 16 بند، 18 تبصره و يک پيوست مي باشد، به استناد ماده 30 و بند يک 32 قانون کار کشاورزي تدوين و در جلسه مورخ 3/ 3/ 63 به تصويب نهايي شوراي عالي کار کشاورزي رسيد و قابل اجرا است.
     
    مسعود نوائيان
    کارشناس بهداشت حرفه اي
    منبع : http://och85.blogfa.com/post-46.aspx