آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



تاسيس پژوهشکده منطقه‌اي محيط زيست دريايي
تاریخ ارسال : 1390/10/7

مديرکل حفاظت محيط زيست خوزستان گفت: پژوهشکده محيط‌‌زيست ‌دريايي خليج‌فارس به عنوان يک مرجع هماهنگ‌کننده در سطح فرااستاني و منطقه‌اي با هدف تصميم‌سازي در حوزه دريا با ساختاري عملياتي فعاليت خواهد کرد.

به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) از خوزستان و به نقل از روابط عمومي اداره کل حفاظت محيط زيست خوزستان،‌ تورج همتي در نخستين جلسه کارگروه راهبري پژوهشکده محيط‌زيست دريايي خليج فارس اظهار کرد: تاکنون نتوانسته‌ايم از قابليت‌ها و ظرفيت‌هاي دريايي به خوبي استفاده کنيم.  خوزستان از توانمندي‌هاي بالقوه طبيعي بسياري در حوزه دريا برخوردار است که مي‌توان به وجود "خور موسي" با ويژگي‌هاي منحصر به فرد با دارا بودن وسيع‌ترين بسترهاي گِلي جزر و مدي در کشور و منطقه، وسعت بي‌همتا با خوريات منشعب فرعي بسيار، دامنه جزر و مد وسيع (با ارتفاع 6 متر ) به دليل توپوگرافي متنوع، عمق زياد ( تا 80 متر ) و وجود جزاير با ارزش زيستگاهي بالا اشاره کرد.
 
وي افزود: وجود تالاب ساحلي بين المللي شادگان با وسعت 400 هزار هکتار ثبت شده در کنوانسيون رامسر، دارا بودن خليج‌هاي مستعد براي توسعه و وجود سه مصب غني اروندرود، بهمن‌شير و زهره با کارکردهاي اکولوژيکي و اقتصادي و اجتماعي فراوان و از طرفي شرايط ژئوپليتيک منطقه و وجود مرز مشترک آبي با کشورهاي همسايه از ديگر توانمندي‌هاي زيست‌محيطي خوزستان است.
 

همتي گفت: با وجود استعداد‌هاي فراوان زيست‌محيطي در منطقه، ورود آلودگي‌هاي غيرقابل کنترل و بدون پايش به منابع زيست‌محيطي، پساب صنايع به‌ويژه پتروشيمي‌ها و پالايشگاه و نيز فاضلاب شهرهاي آبادان، خرمشهر، شادگان، ماهشهر و هنديجان که بدون تصفيه و در حجم بالا وارد پهنه‌هاي آبي استان مي‌شود. تعدد بنادر که منجر به تردد زياد کشتي‌ها و آلودگي‌هاي با منشاء خشکي و دريايي شده و همچنين آلودگي هوا ناشي از صنايع پتروشيمي و نشست آن در پهنه دريا و آلودگي هواي شهرهاي ساحلي از نمونه مشکلاتي است که گريبانگير محيط زيست منطقه است.
 

مدير کل حفاظت محيط زيست خوزستان خاطرنشان کرد: به همين منظور ضرورت تاسيس مرکزي با مقياس فرا استاني و منطقه‌اي با ساختاري عملياتي و ماموريتي صرفاً اجرايي، بيش از پيش احساس مي‌گردد. تاسيس اين مرکز مي‌تواند به عنوان يک هماهنگ‌کننده منطقه‌اي به منظور ارتباط و تبادل اطلاعات با سازمان‌هاي منطقه‌اي فعال در حوزه محيط زيست دريا مانند سازمان "راپمي" عمل کند.

وي افزود: با توجه به لزوم ايجاد يک پايگاه داده به منظور برنامه‌ريزي و به اشتراک‌گذاري اطلاعات و جلوگيري از دوباره‌کاري در انجام تحقيقات علمي توسط افراد، ارگان‌ها و سازمان‌هاي ديگر، اين مرکز يک بانک اطلاعاتي و يک پايگاه داده از تمامي يافته‌ها و تحقيقاتي را ايجاد کرده و نقش راهبري تحقيقات علمي در حوزه دريا در منطقه را ايفا خواهد کرد.

همتي گفت: نيازهاي تحقيقاتي منطقه در حوزه درياشناسي و با راهبري اين پژوهشگاه به انجام خواهد رسيد و از آنجا که اين پژوهشگاه ماموريتي صرفاً عملياتي و اجرايي دارد و تحصيلات آکادميک در آن صورت نمي‌گيرد، ارتباط ساير ارگان‌ها و دانشگاه‌ها با آن مي‌تواند به‌اين صورت باشد که دانشجوياني که تحصيلات آکادميک  مرتبط با دريا را در مراکز آموزش عالي آزاد، دولتي و غير انتفاعي گذرانده‌اند، براي گذران دوره‌هاي عملي و کاربردي و آزمودن دانستني‌هاي خود در عرصه و نيز انجام پايان‌نامه‌هاي دانشجويي مرتبط با موضوع، به اين پژوهشگاه معرفي مي‌شوند.

مدير کل حفاظت محيط زيست خوزستان گفت: تحقيقاتي که توسط مراکز تحقيقاتي وابسته به ساير ارگان‌ها مانند مرکز تحقيقات شيلات انجام مي‌شود با همکاري مشترک با اين پژوهشگاه مي‌تواند به انجام برسد و ارگان‌هايي مانند بنادر و دريانوردي در زمينه آموزش دوره‌هاي دريانوردي و انجام پروژه‌هاي علمي مي‌توانند همکاري داشته باشند. همچنين در اين مرکز آموزش هاي عملي و فوريت‌هاي امداد و نجات زيست‌مندان دريايي ارائه خواهد شد./***