آدرس کانال تلگرام موسسه @iihsep



زلزله بم؛ تجربه‌اي براي مديريت بحران کشور
تاریخ ارسال : 1391/5/27

جام جم آنلاين: اين روزها مردم زلزله‌زده آذربايجان شرقي روزهاي سختي را پشت‌سر مي‌گذراند كه حدود 9 سال پيش مردم شهرستان بم در استان كرمان آن را تجربه كرده و پشت‌سر گذاشتند؛ مردمي كه هيچ‌كس مثل آنها حال و روز مردم زلزله‌زده آذربايجان شرقي را درك نمي‌كند و اين زلزله براي آنها يادآور بامداد تلخ و فراموش‌نشدني پنجم دي سال 1382 است كه يك زلزله 7/6 ريشتري شهر بم را با 90 هزار نفر از ساكنانش زيرورو و به تلي از خاك تبديل كرد.


وقوع زلزله، شهر بم را به محلي براي آزمون و خطاي مديريت بحران كشور تبديل كرد و حال اين روزها با وقوع زلزله آذربايجان شرقي مديريت بحران در شهرهاي زلزله‌زده اين استان در آزمون ديگري قرار گرفته است. مديركل مديريت بحران استان كرمان كه چندين زلزله بزرگ طي چند سال گذشته در اين استان را تجربه كرده، در گفت‌وگو با جام‌جم مي‌گويد: سازمان مديريت بحران كشور از زلزله بم درس‌هاي زيادي آموخته و اين درس‌ها را در زلزله‌هاي ديگر پس داده است.محسن صالحي با اشاره به مشكلات مديريت بحران در زلزله بم مي‌افزايد: زلزله بم اگرچه خسارات زيادي را باقي گذاشت، اما باعث شد در ساختار مديريت بحران كشور تجديدنظر شود و سازمان مستقلي به نام سازمان مديريت بحران كشور تشكيل شود.

وي با بيان اين‌ كه تا قبل از زلزله بم بسياري از مديران، مديريت بحران را قبول نداشتند، مي‌افزايد: ولي پس از اين زلزله طرز تفكر آنها عوض شد و اقدامات خوبي مانند تغيير برخي از قوانين كشور در اين زمينه، اضافه شدن كارگروه‌هاي مختلف به ستاد بحران كشور و خريد تجهيزات و امكانات پيشرفته امدادرساني و نجات، همانند بيمارستان‌هاي صحرايي مجهز، بالگردهاي اختصاصي امداد و نجات و احداث پايگاه‌هاي منطقه‌اي امداد و نجات صورت گرفت. محسن صالحي تاكيد كرد: اگر زلزله بم اتفاق نيفتاده بود، مديريت بحران هنگام وقوع زلزله‌هاي ديگر همچنان مشكل داشت، هر چند ما هنوز در ابتداي راه هستيم و تا رسيدن به شرايط مطلوب فاصله داريم.

اعلام آخرين جزئيات زلزله آذربايجان

در حالي كه تيم‌هاي هلال احمر، مديريت بحران، اورژانس، بهزيستي، كميته امداد و استانداري آذربايجان شرقي همچنان در حال رسيدگي به وضع زلزله‌زدگان هستند، با حضور رهبر معظم انقلاب در مناطق زلزله زده روند بازسازي سرعت يافته و روحيه بازماندگان نسبت به روزهاي قبل تقويت شده است.

به گزارش مهر، حضور رهبري معظم انقلاب در مناطق زلزله زده روحيه خانواده‌هاي قربانيان را افزايش داده و مسئولان هم با سرعت بيشتري روند امدادرساني و بازسازي روستاها را انجام مي‌دهند. رهبر انقلاب اسلامي خدمت‌رساني به مردم مناطق زلزله‌زده را خوب ارزيابي كردند و افزودند: البته مسئولان براي بازسازي و مقاوم‌سازي مناطق زلزله‌زده وظايف سنگيني دارند و مردم اين مناطق نيز بايد به مسئولان براي انجام اين وظايف سنگين كمك كنند. در حالي كه 140 ساعت از وقوع زلزله شش ريشتري در شهرهاي آذربايجان شرقي مي‌گذرد، همچنان تيم‌هاي امدادي و اورژانسي در حال خدمات‌رساني هستند، ولي آمارها حاكي از آن است كه 306 نفر در اين حادثه جان خود را از دست داده و 1800 نفر زخمي شدند، ولي تاكنون مجوز دفن براي 214 نفر صادر شده است كه علت آن دفن برخي اموات در روستاها بدون تائيد پزشكي قانوني بوده است.

137 هزار حادثه ديده در زلزله آذربايجان‌

محمود مظفر، رئيس سازمان امداد و نجات هلال‌احمر با اعلام آخرين آمارهاي امدادي اعلام كرد: 88 هزار زلزله زده تاكنون اسكان اضطراري شده‌اند و بيش از 297 هزار بسته غذايي توزيع شده است. همچنين 137 هزار نفر تاكنون حادثه ديده و 1367 نفر از حادثه نجات يافتند.

وي افزود: برپايي 19 هزار و 616 چادر امدادي و توزيع 57 هزار بسته اقلام زيستي از ديگر اقدامات هلال احمر بعد از عمليات امداد و نجات روستاييان بوده است.

استقرار 1100 سرويس بهداشتي

جعفريان، رئيس سازمان جوانان هلال احمر هم اعلام كرد: يكي از مشكلات مناطق زلزله زده بعد از اسكان اضطراري مشكل تامين سرويس بهداشتي و حمام بود كه بلافاصله با ارسال 1100 سرويس بهداشتي اين مشكل برطرف شده است.

توزيع انشعاب آب و خط تلفن پاي چادرها

اين گزارش حاكي از آن است كه از 235 روستاي واقع در اين منطقه حدود 30 روستا تقريبا 100درصد ويران شده و با توجه به تخريب 206 كيلومتر خط انتقال آب در شهرهاي ورزقان، اهر و هريس مخازن آبي هم آسيب ديده‌اند ولي براساس آخرين اخبار انشعاب آب به پاي چادرهاي زلزله‌زدگان رسيده است. همچنين تمامي چادرها هم داراي خط تلفن ثابت بوده و در روستاهاي دورتر سيمكارت تلفن همراه به‌طور رايگان توزيع شده است.

ثبت 900 پس لرزه تا صبح روز جمعه‌

رئيس سازمان مديريت بحران هم اعلام كرد: متاسفانه خيرين آذوقه‌هاي خود را شخصا توزيع مي‌كنند، براي همين برخي روستاها بيش از حد آذوقه داشته و برخي كمتر، در حالي كه توزيع بايد به عهده هلال احمر باشد.حسن قدمي، با بيان اين‌كه 245 روستا در زلزله اخير خرابي داشته‌است،‌ گفت: 900 پس لرزه رخ داده كه 27 پس لرزه بالاي 4 ريشتر بوده است اين در حالي است كه در سال گذشته 7900 زلزله در سطح كشور ثبت شده است. از مردم مي‌خواهيم جنس دست دوم هديه نكنند زيرا بسياري از انبارهاي ما مملو از كالاهاي دست دوم است كه بايد دور ريخته شود. بهتر است كمك‌ها نقدي بوده و به حساب 99999 هلال احمر واريز شود./***